Harri Jyrkiäinen Jenico Oy Harri Jyrkiäinen

Yrittäjänä taantuvassa Suomessa

Olemme itsenäisyyspäivän juhlinnan taitteessa odottamassa sekavin tuntein suuntaa, mihin Euroopan talous kehittyy tai kääntyy. Yrittäjiä ja PK-sektoria huolettaa erityisesti Suomen selviytyminen tästä haastavasta eri kansakuntia koskevasta myllerryksestä vähin vaurioin. Samaan aikaan Suomen hallitus odottaa ja seuraa kädet kyynärpäitä myöden taskussa ymmärtämättä muutosten vaikutuksia yhteiskuntaamme ja myöskään mitenkään reagoimatta niihin.

Suomalaisten yritysten kilpailukyky globaaleilla markkinoilta on haalea muistikuva menneestä. Yritysten kustannukset ovat nousseet viimeisten kymmenen vuoden aikana noin 50%. Suurten yritysten strategiset painopistealueet ovat kansainvälisillä markkinoilla ja -alueilla. Raskaat tuotanto- ja henkilökustannukset edesauttavat siirtymistä kilpailukykyä edistäviin maihin. Suomen hallitus näyttää tekevän kaikkensa, jottei yritystoiminta meillä kannattaisi.

Olemme hyvää vauhtia matkalla kohti yrittäjyysyhteiskuntaa. Kaikkiaan meillä on yrityksiä yli 300.000, joista Pk-yrityksiä noin 98%. Suomessa on arviolta noin 180.000 elinkeinoharjoittajaa ja yrittäjää. Verottajan tietojen mukaan vuonna 2010 noin neljänneksellä yrittäjistä tai yrittäjiksi luokiteltavista tulot alittavat 14.000 euroa vuodessa. Tämä tarkoittaa, että noin 45.000 yrittäjää sinnittelee alle tuhannella eurolla kuukaudessa, mikä on alle köyhyysrajan. Lisäksi yrittäjät maksavat jokaisesta työllään ansaitsemastaan eurosta kaikki lakisääteiset maksut. Palkansaajilla on taattu minimitoimeentulo hädän hetkellä, mitä yrittäjällä ei ole. Yrittäjällä ei myöskään ole sosiaaliturvaa, mikä ei täytä Suomen Perustuslain henkeä. Suomessa Perustuslaki takaa kaikille Suomen kansalaisille samat oikeudet. Yrittäjä on Suomessa lainsuojaton henkilö, jolla ei ole perustuslaissa määrättyjä oikeuksia. Hallituksen ja päättäjien toiminta valitettavasti myös tukee tätä asiaa. Lisäksi yrittäjät eivät näy missään muussa tilastossa tai vastaavassa tutkimuksessa. Virallisesti Suomi on hyvinvointiyhteiskunta.

Vuonna 2009 Euroopan komissio on lanseerannut SBM Small Business Act ohjelman. Tämän ohjeistuksen tavoitteena on ollut esimerkiksi huomioida pienyrittäjien asema ja huomiointi heitä koskevissa lainsäädännössä. Suomen hallitus ei ole miltään osiltaan noudattanut kyseistä komission ohjeistusta.

Työmarkkinajärjestelmämme on syntynyt joskus 1970 vaihteessa. On myös avattava keskustelu yleissitovuuden laillisuudesta. Elinkeinoelämän Keskusliitto EK on todennut, että TUPO mallia ei enää ole. SAK ja EK yhdessä ovat kuitenkin allekirjoittaneet viime vuonna yhteisen TUPO malliin perustuvan raamisopimuksen, josta EK on nyt vetäytymässä. Lisäksi on syytä huomioida, että mikään yrittäjää edustava taho ei ole koskaan ollut sopija- tai neuvottelupuoli TUPO ja raamisopimuksissa tai työehtosopimuksissa. Miten kaksi neuvotteluosapuolta voi tehdä kolmatta osapuolta sitovia päätöksiä ja sopimuksia? Eräät lainoppineet Suomessa ovat myös kyseenalaistaneet vallitsevan yleissitovuuden. Ruotsissa ei ole yleissitovuutta ja he ovat saaneet paikallisella sopimisella huomattavia liiketoiminnallisia ja kansallisia kilpailuetuja kansanvälisillä markkinoilla.

Nykyinen jähmeä ja katastrofaalinen työlainsäädäntömme estää yrittäjiä palkkaamasta työvoimaa. Meillä on tuhansia yrittäjä valmiita palkkaamaan ihmisiä, mutta sanktioiden pelko estää kaivattujen työsuhteiden syntymisen. Tässä olisi hyvänä keinona Britannian malli, jossa työntekijän työsuhde voidaan päättää heti ja ilman mittavia irtisanomiskorvauksia. Tanskassa tämä malli on käytössä, ja heidän työttömyytensä on murto-osa Suomesta. Lisäksi on muistettava, että Pk-yritykset tuottavat yli 60% Suomen bruttokansantuotteesta ja työllistävät noin 65% työväestöstä. Pääsääntöisesti uudet työpaikat muodostuvat pieniin yrityksiin, ei monikansallisiin yrityksiin. Maksamme kymmeniä miljoonia euroja erilaisiin tukityöllistämisen malleihin, joiden tulos on lähinnä kosmeettinen.

Yrittäjille on muodostunut asenne, että he eivät koskaan palkkaa ketään. Samaan aikaa hallitus tekee ohjelmia työllisyyden parantamiseksi ja kasvuyritysten kehittämiseksi. Lisäksi lanseerataan Start Up yrittäjyyttä ja kannustetaan ihmisiä aloittamaan yritystoiminta.

Suomessa uusista aloittaneista yrittäjistä noin puolet lopettaa toimintansa kolmen vuoden aikana. Tästä on valitettavan usein seurauksena konkurssi ja henkilökohtainen noin 15 vuoden velkavankeus. Murhasta saa yleensä elinkautisen tuomion, josta voi hyvällä käytöksellä säästää useita vankilavuosia. Perintäyhtiöt voivat halutessaan periä saataviaan yrittäjän kuolemaan asti. Päättäjiemme haluttomuus uudistaa konkurssilainsäädäntöä esimerkiksi USA:n käytössä olevan henkilökohtaisen konkurssiin on todella pöyristyttävää. Uudistuksen myötä yrittäjä voisi aloittaa uuden elämän. Nyt se ei ole mahdollista.

On myös hämmästyttävää, että yritykset maksavat työntekijöiden Ay-maksuja ammattiliitoille. Tämä tarkoittaa, että me yrittäjät rahoitamme rakkaan vihollisemme toimintaa. Kyseiset maksut on siirrettävä ihmisten itsensä huolehdittavaksi.

Meillä on myös Euroopan lyhyin työssäolo-aika. Käsittämättömien pekkasvapaiden poistaminen toisi yrityksiin kaivattua tuottavuutta ja tehokuutta. Esille nostetut kolmen päivän pakolliset koulutusvapaat on syytä haudata syvälle unholaan. Lisäksi kaikki veron- ja palkkojen korotukset ovat myrkkyä Suomen kilpailukyvylle. Olisiko syytä avata keskustelu kokonaisvaltaisesta palkkojen alentamisesta ja myös niiden jäädyttämisestä viiden seuraavan vuoden ajaksi. Saksassa on saatu asiasta hyviä kokemuksia.

Vaikka maailma on muuttunut, Suomessa ei näytä olevan haluja uudistaa yrittäjyyden ja yritysten toimintaedellytyksiä. Virkamieskoneisto ja hallitus yhdistettynä työmarkkinajärjestöihin ovat yhdessä muodostaneet vanhan Neuvostoliiton hallintokulttuurin, jonka ainoana tavoitteena on pitää kiinni saavutetuista eduista. Todellinen valta näyttää siirtyneen hallitukselta tahoille, joiden etupiiriin kuuluvat menneisyyden puolustaminen.

Suomen hallitus on saavuttanut kaiken sen mihin se on kyvykäs. Valitettavasti se on ollut kansakuntamme tuhon tie. Yritystoiminnassa johto, joka tuottaa vuodesta toiseen tappiota ja lisää kustannuksia, saa mennä. Vientimme elää tuskallista aikaa mikä tarkoittaa, että emme saa kipeästi tarvitsemiamme vientituloja. Viennin haasteet ja sisämarkkinoiden tuska saavat Suomen rajuun ja hallitsemattomaan taantumaan.

Yritystoiminta, joka pitää Suomen talouden pyörät pyörimässä, saattaa olla omaksunut vuosikymmeniä halolla päähän taottua mantraa yhteiskuntavastuusta ja vastaavista asioista. Olemme onnistuneet sivuuttamaan yritystoiminnan perusasiat: yritystoiminnan pitää olla kannattavaa ja tuottaa omistajilleen rahaa. Työntekijöitä palkataan siksi, että he suorittavat työtehtäviä, jotka edesauttavat yritystoimintaa. Vain elinvoimaiset ja kasvuhaluiset sekä innovatiiviset yritykset pystyvät vastaamaan liiketoimintaympäristön asettamiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Hallituksemme linjaukset ovat estäneet ja myös pitkällä aikavälillä ehkäisseet sisäänrakennetun yritysten kasvun siemenen rajoituksilla ja kasvua rajoittavilla toimilla.

Eräiden ministerien koulutus ja elämänkokemus tuottavat pöyristyttäviä ja kauaskantoisia sekä kansantaloutemme kannalta epäedullisia ratkaisuja, joita me kansakuntana tulemme maksamaan raskaasti seuraavat vuosikymmenet. Hallituksen on syytä tunnustaa osaamattomuutensa ja myös se, että he eivät hallitse Suomen tarvitsemaa johtajuutta. Hallitus on tullut tiensä päähän ja sen on välittömästi erottava.

Helsinki Times 7.12.2012

Kunnioittavasti

                     

puheenjohtaja Harri Jyrkiäinen, Suomen Pienyrittäjät

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (89 kommenttia)

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

"Nykyinen jähmeä ja katastrofaalinen työlainsäädäntömme estää yrittäjiä palkkaamasta työvoimaa. Meillä on tuhansia yrittäjä valmiita palkkaamaan ihmisiä, mutta sanktioiden pelko estää kaivattujen työsuhteiden syntymisen. Tässä olisi hyvänä keinona Britannian malli, jossa työntekijän työsuhde voidaan päättää heti ja ilman mittavia irtisanomiskorvauksia. Tanskassa tämä malli on käytössä, ja heidän työttömyytensä on murto-osa Suomesta. Lisäksi on muistettava, että Pk-yritykset tuottavat yli 60% Suomen bruttokansantuotteesta ja työllistävät noin 65% työväestöstä. Pääsääntöisesti uudet työpaikat muodostuvat pieniin yrityksiin, ei monikansallisiin yrityksiin. Maksamme kymmeniä miljoonia euroja erilaisiin tukityöllistämisen malleihin, joiden tulos on lähinnä kosmeettinen."

Huvittavinta tässä on se, että ainoa joka tästä puhui viime presidentinvaalien alla Pekka Haavisto. Vaikka olen hänen kanssaan lähes kaikesta eri mieltä, tässä nostan peukkua Pekalle, että hän toi tämän asian esiin.

Kun puhuttiin työelämän uudistamisesta etenkin Lipponen oli pihalla kuin lumiukko.

Hänen (kuten monen vasemmistolaispolitiikon) lääke oli LISÄTÄ KOLMIKANTAA.

Työelämän uudistamisen tulisi lähteä juuri päinvastaisesta näkökulmasta vähentämällä yleissitovuuksia ja miettimällä miten sosiaaliturva ja osa-aikatyö voidaan keskenään kombinoida.

Suomalaisen työelämän jäykillä rakenteilla olemme rakentaneet mittavan nuorisotyöttömyyden.

Olen tästä nuorten lasteni osalta huolissani (toki he eivät ole vielä työikäisiä).

Pekka Heliste

"Suomalaisen työelämän jäykillä rakenteilla olemme rakentaneet mittavan nuorisotyöttömyyden"

heh,alle 25-vuotiata työttömiäoli 30000.Nuoren työttömän työttömyysjakso kestää 5-7 viikkoaeli nuori työllsityy nopeasti uudestaan

Sen sijaan + 50-vuotiata työttömiä on yli 90000 ja pitkäaikaistyöttömistä liki 70 % on +50-vuotiata

+50-vuotiaan työttömyysjakso kestää16-35-viikkoa

Kyllä se ikääntyneiden työttömyys on se suurin ongelma.

Jukka Palo

Työ vähenee koko ajan ja työ on naurettavaa tuntipuuhastelua, jolla saadaan tilastot näyttämään hyviltä, mutta ei minkäänlaista riittävää toimeentuloa.

Yksi tunti viikossa kuntouttavaa työtoimintaa riittää työllisyydeksi, 52 tuntia vuodessa.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Pekka Heliste:

"Kyllä se ikääntyneiden työttömyys on se suurin ongelma."

Nuorten työttömyys ja syrjäytyminen tulevat paljon kalliimaksi. Työuran alussa kerätään arvokasta työkokemusta ja opetellaan työ- ja yrityselämän lainalaisuuksia.

En tiedä montaakaan yrittäjää jotka ovat perustaneet yrityksen suoraan koulunpenkiltä tai työttömyyskortistosta.

Sen sijaan tiedän useita asiantuntijayrityksiä (monet kollegani joukossa), jotka ovat perustaneet oman yrityksen hankittuaan riittävästi ja riittävän monipuolisesti osaamista.

Ikääntyneiden työttömyyttä en henkilökohtaisesti ymmärrä. Omalla alalla kovan luokan asiantuntijoita on ikäluokassa 50+ ja ainakin meillä on tässäkin ikäluokassa paljon osaajia ja heidän asiantuntijuuttaan arvostetaan.

Olen joskus kuullut väitteitä, että jo 45 alkaa olla liian vanha rekrytoijille!! Lienee sitten enemmänkin alakohtaista tai työkokemus on työmarkkinoille täysin väärä.

Jos olen vuoden päästä työelämään jonkun mielestä kehäraakki niin kehoitan häntä korjaamaan välittömästi mielipiteensä.

Aion nimittäin olla vielä 20 vuotta työelämässä (jos se vain on itsestä kiinni).

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #34

Sori. Sanot näin: "Aion nimittäin olla vielä 20 vuotta työelämässä (jos se vain on itsestä kiinni)". Harvoinhan se on ihan itsestä kiinni, todellakin.
Sitten vielä yrittäjyys ei vain ihan tyhjästä onnistu. Siihen tarvittaisiin ikääntyville koulutusta runsaasti, että yrittäjyyden keinot ja sen osaamisen ydin paljastuisi. Osaamista ja koulutusta on, mutta ei yrittäjyyteen.

Vävyni on kantapään kautta opetellut yrittäjyyttä noin 15 vuotta. Se on vaatinut perheeltä paljon. Onneksi hän ei ole langennut tekemään lainaa yrityksensä vuoksi, muutoin hän olisi suossa, josta ei nousta. Hän on selvinnyt päivä kerrallaan, mutta eläkemaksut ovat jääneet pieniksi. Nehän jäävät, jos verottaja on muutoin kimpussa kaiken aikaa isoine maksuineen. Talouden hallinta on yksi puoli yrittäjyyttä, siis se, että kaikkea mitä tulee ei laiteta menemään silloin kun sitä on, vaan säännöstellään, jos siihen sattuu mahdollisuus.
Työntekijän palkaamisesta koitui pelkkää harmia. Käytti hyväksi ja onneksi isojen maksujen jälkeen hänestä pääsi eroon. Toista kertaa vastaavaa kokemusta ja riskiä ei ole kaivattu.
Työntekijä usien pärjää paremmin kuin yrityksen omistaja. Näinhän ei saisi olla. Tämä kosekee pienyritystä. Isoilla ei samoja ongelmia ole. Isoja ja pieniä yrityksiä pitäisi katsoa eri seulalal.

Jouni Nordman

Politiikot on viellä unessa mitä kansakunnassa tapahtuu, sillä Suomi on menossa pienyritys yhteiskuntaa. sillä ennuste on että työpaikka jakauma isojen ja peinten yritysten välillä muuttu sillein, että pienet tyällistävät 75%.
Meillä on kumminkin kaikki järjestelmät tehty isoja firmoja ajatellen, itse yrittäjiä kehotan itse purkamaan yleissitovat sopimukset, tämä käy kun yrittäjät eroavat työnantaja järjestöistä. Sillä yleissitovuus vaatii että ylipuolet yrityksistä työvoiman osalta kuuluu liittoon. Jos prosentit eivät täyty, silloin mennään vain työlajin mukaan, joka on paljon väljenpi, sillä esim minimipalkka ei ole määritetty, lomalta paluu rahoja ei tarvitse maksaa.
Itse olen tälläisellä alalla yrittäjänä, jossa keskustelu henkilökunnana kanssa on paljon avoimenpaa ja minkkänlaista riistoa ei olenilmi tullut.

Pekka Heliste

"Jos prosentit eivät täyty, silloin mennään vain työlajin mukaan, joka on paljon väljenpi, sillä esim minimipalkka ei ole määritetty, lomalta paluu rahoja ei tarvitse maksaa.
Itse olen tälläisellä alalla yrittäjänä, jossa keskustelu henkilökunnana kanssa on paljon avoimenpaa ja minkkänlaista riistoa ei olenilmi tullut."

Varmaan työntekijät ovat tyytyväisiä kun saavat alle 1000 euron kk-palkkaa ?

Jukka Palo

Onhan se kreikkalainen palkkataso ja paljon enemmän kuin yhdeksän euroa päivältä.

Jorma Kassinen

Parempi tonnilla töissä kun 900:lla koko ikänsä kotona.

Jouni Nordman

Silloin ollaan samassa palkkaluokassa, missä on iso osa yrittäjistä.

Pekka Heliste

"Lisäksi yrittäjät eivät näy missään muussa tilastossa tai vastaavassa tutkimuksessa. Virallisesti Suomi on hyvinvointiyhteiskunta. "

Näkyväthä nuo yrittäjät toimeentulotukitilastoissakin.

"Yrittäjällä ei myöskään ole sosiaaliturvaa, mikä ei täytä Suomen Perustuslain henkeä. "

Älä viitsi levittää puppua,sinulta menee uskottavuus muissakin asioissa

http://www.yrittajat.fi/fi-FI/sosiaaliturvaopas/

"Tässä olisi hyvänä keinona Britannian malli, jossa työntekijän työsuhde voidaan päättää heti ja ilman mittavia irtisanomiskorvauksia. Tanskassa tämä malli on käytössä, ja heidän työttömyytensä on murto-osa Suomesta."

Lisää puppua, Tanskan työttömyysaste oli 7,7 % ja Suomen 7,7 % Eurostatin mukaan ( 2012/10).Englanti 7,8 % (2012/08)

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=...

Ja Tanskakin kuin myös Englanti ovat länsimaisia oikeusvaltioita ja silloin irstisanomien mielivaltaisesti on vaikeaa.
Irtisanomisuoja ei ole oikeastaan työsopsimuslain tuottamaoikeus vaan tulee ihmisoikeuksista ja sopimusjuridiikasta.

Ihmisoikeussopimukset edellyttävät, ettei ihmisiä saa irtisanoa esim sukupuolen, raskauden,poliitisen aktiivisuuden, ay-aktiiviuden,ihonvärin etec takia

Jäljelle jää siis tuotannolliset ja taloudelliset syyt tai henkilöstä johtuvat syyt.

Henkilöstä johtuvia syitä rajoittaa työnnajan väitteen toteen näyttäminen
Länsimaissa ei saa puhua perättömiä ihmisistä,mutta työntekijäkin on ihminen, vaikka hän yrittäjien mielestä on näköjään koiran veroinen olio.
Eli jos yrittäjä väittää työntekijää laiskaksi,huolimattomaksi, varkaaksi,juopoksi niin kyllä yrittäjällä on asiassa todistamisvelvoite.
Aivan samoin kuin jos väitä moista naapuristasi, ei ihmisen oikeudet muutu miksikään työsuhteessa

Eikä mikään laki sano mikä on laiskan ,juopon etec tunnusmerkki,se on aina oikeuden harkintaa

Ei yrittäjän kanssa tehtyä urkkasopimustakaan voi purkaa mielivaltaisesti,miksi työntekijän kanssa tehty sopimus ei olisi yhtäpitävä ???

Vaadit yrittäjälle yhdenvertaisuutta palkansaajan kanssa,mutta oitis olet luomassa eriarvoisuutta yrittäjän hyväksi ?

Pohjois-Koreaako olet rakentamssa

Jukka Palo

Nykyään ei ole pakko ketään palkata, kun voi vuokrata jostain reppufirmasta. Ainakaan palvelualoilla ei ole työsuhdeturvaa olemassa, koska aina saa markkinoilta uuden rikki menneen tilalle.

Käyttäjän tmalinen kuva
Tuomas Malinen

Eurostatin tilastoissa on ollut ongelmia. OECD on mielestäni luotettavin lähde. OECD:n mukaansa Tanskan työllisyysaste oli viime kvartaalilla 72,7% kun Suomessa se oli 69,3%. Vuosituhannen alussa Tanskan työllisyysaste oli usein yli 75% ja Suomessa noin 68%. Isossa-Britanniassa tilanne ei ole tällä hetkellä hyvä, mutta he kärsivät huomattavasti pahemmin vuosien 2007-2009 finanssikriisistä kuin Suomi. Ennen finanssikriisiä brittien työllisyysaste oli yleisesti yli 70%. Finanssisektorilla jatkuvat irtisanomiset myös pahentavat tilannetta edelleen.

Jukka Palo

Tuo työllisyysaste on melko oikea mittari kansantalouden työllisyyssuoritukselle, jos nyt kansantalouksia enää Euroopan unionin sisämarkkinoilla on tai voi teoreettisesti olla ainakaan EMU:n sisällä.

Karkeasti ottaen on niin, että Suomessa työikäisistä voi olla töissä esimerkiksi vain kaksi kolmesta ja Euroopan unionissa kolme neljästä. Näistäkin työpaikoista monet ovat niin heikkoja, että palkka ei riitä elämiseen ilman toimeentulotukea.

Nettona järjestelmä toimii parhaiten akavalaisten virkamiesten eduksi, jotka itsekin elävät budjetista 3000 euron - 4000 euron palkalla, saavat täyden eläkekertymän ja eläkeläisinäkin kirnuavat eniten budjetista.

Suomessa ei ole keskiluokkaa, vaan virkamiesluokka. Keskiluokka yksityisen sektorin toimijoiden osalta on vain sosiaalinen kerrostuma, josta ei ole kuin tie alaspäin pieni- ja perustuloiseksi noin päälle 50-vuotiaana.

Tämä on se hinta, joka joudutaan EMU:sta maksamaan tuottavaa työtä tehneiden osalta.

Pekka Heliste

Eikä Tanskan irtisanomsiproseduuri poikkea juurikaan Suomesta. Merkittävimmät erot ovat irtisanomisajat ja irtisanomiskorvaukset, ne määritellään työehtosopimuksissa. Maksimi irtisanomisaika on 6 kuukautta ja lyhimmät pari viikkoa.Noissa lyhyimmissä taas maksetaan usein irtisanomiskorvausta,joten kulut eivät juuri poikkea Suomesta

Tanskassa takaisinottoaikavelvoiteaika on myös työehtosopimuskohtainen, samoin kuin koeaika.

Englannin mallissa taas on kysymys irtisanomiskorvauksesta eli ehdototuksen mukaan pienten yritysten ei enää tarvitsisi maksaa irtisanomiskorvausta.

Työntekijän ihmisoikeuksia ei kummassakaan maassa olla poistamssa eikä myöskään sopimuksen suojaa.

Ja myös Englannissa joutuu edelleen maksamaan korvauksia väärin perustein tehdystä irtisanomisesta,kysymys on laillisen irtisanomisen yhteydessä maksettavan irtisanomiskorvauksen poistamisesta pienyrityksiltä

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Aloittava yrittäjä joutuu usein olemaan pitkän ajan ilman tuloja. Työttömyyskassaan pitää maksaa 18 kuukautta ennekuin on oikeutettu päivärahaan. Päiväraha lasketaan työtulon mukaan, jos ei ole tuloja ei ole päivärahaakaan.

Pärjäisitkö sinä Pekka Heliste 18 kuukautta ilman minkäänlaista tuloa?

Olen ollut yhteydessö työvoimatoimistoon ja kysynyt miten yrittäjä pääsee työttömyyskorvauksen piiriin. Vastaus oli että kaikki yritystoiminta pitää lopettaa. Työvoimatoimisto tarkistaa 4 kuukauden kuluttua että yritystoiminta on oikeasi lakannut. Sitten voit täyttää hakemuksen, jonka käsittelyaika on 8 viikkoa.

Pärjäisitkä sinä Pekka Heliste puoli vuotta ilman minkäänlaista tuloa ?

Pekka Heliste

Enpä tiedä, lähipiirissä on useitakin yrittäjiä-Heille on tullut tuloja liiketoiminnasta alusta lähtien,tuloton aika on ollut viikkoja ja se on eletty velaksi tai säästöillä tai sitten on saanut erilaisia starttiavustuksia

Ei kai yrittäjän pääasiallinen toimeentulonlähde ole työttömyyskorvaus ?

Eikä palkansaajakaan saa oitis työttömyyskorvausta vaan edellytetään ns työssäoloehdon toteutumista

Mitä tulee korvauksen saamiseen niin samanlainen viive on palkansaajallakin.Ja palkansaajalla on vielä karenssikin ainainen uhka,yksi väärä sana työkkärissä ja olet karenssissa

Ja Kokoomuksen yksi tavoitehan on ollut sosiaaliturvan kynnyksen nostaminen korkealle.

Omat koirat tässä purevat yrittäjiä,eikö ole mukavaa kun kannattamasi politiikka toimii ja toteutuu??

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #7

"Ja Kokoomuksen yksi tavoitehan on ollut sosiaaliturvan kynnyksen nostaminen korkealle.

Omat koirat tässä purevat yrittäjiä,eikö ole mukavaa kun kannattamasi politiikka toimii ja toteutuu??"

Kokoomuksen politiikka on ollut alentaa valtion tuloveroja sen verran, että akavalainen virkamiehistö voisi maksaa valtion tuloverojen alennuksilla kunnallistuloverojen korotukset.

Näin on muodostunut sinipuna, joka huolehtii omista puoluekaadereistaan, mutta ajaa maan turmioon.

Pekka Iiskonmaki

Jostain syystä on mm. Viroon muuttanut jo yli 5000 suomalaista yrittäjää. Vauhti tuntuu kiihtyvän.

Kuinka pitkä yrittäjäura on Pekka Helisteellä takanaan? Ans ku mää arvaan. Ei tuntiakaan.

Pekka. Onko Pohjois-Koreassa yrittäjiä?

Pekka Heliste

Pohjois-Koreassa on paljonkin yrittäjiä,ainakin pakoon yrittäviä

Mitä tulee Viroon niin olen ollut sinnekin perustamssa yritystä ja kun markkinat ovat kasvaneet niin moni muukin yritys perustaa sinne virolaisen yrityksen Viron markkinoita varten

Virosta voi toki toimia Suomeenkin,mutta silloin Suomen syntyy ns vakituinen toimipaikka ja verot on Suomen toiminnasta maksettava Suomeen.

Jos perustaa firman Viron ja jatkaa liiketoimintaa Suomessa eikä maksa veroja Suomeen on rikollinen.

Yllytätkö ihmisiä rikoksiin ??

Matti Jalagin

Pekka taas helistelee.

Sinä olet itse Heliste rikollinen, jos olet kerran Pohjois-Koreaan ja sinne Eestiin ollut yrityksiä rakentamassa. Mikä ihmeen kapitalisti sinä olet?

kikkelis kokkelis Vastaus kommenttiin #44

Kukas se oikein täällä helistelee ja minkäslainen kapitalisti teikä oikein kuvittelee olevansa. Viisas kapitalisti sijoittaa rahansa sinne missä saa tuottoa, eikä euro Suomeen.

Kapitalisti sijoittajat ei ole kiinnostunut siitä onko Pohjois-Koreassa kommunisti hallinto, mutta kerta Pohjois-Koreassa, Kiinassa ja Vietnamissa saa voittoa sijoittaa Nokiakin näihin maihin , samoin Kone ja Paperiteollisuus.

Mitäs rikollista on Eestiin sijoittamisessa? Eestihän on Suomeen verrattuna velaton maa. EU rakennettiin juuri kapitalistin hyväksi , että Suomi saa halpaa työvoimaa Virosta jne...

Ei kannata uskoa kaikkea poliittista propagandaa mitä YLE levittää, markkinat on aikaa sitten siiryneet "lännestä" Aasiaan ja muihin kehittyviin maihin samoin kapitaali eli raha.

Euronkriisi ei ratkea, siksi Suomi ei ole houkutteleva kohde.

Jim Rogers on kiinnostunut sijoittamaan Venäjälle ja Pohjois-Koreaan, mutta ei häntä EU kiinnosta tai Usa.

Jim Rogers on Boom'n Burma and a North and South Korean M&A!
http://www.youtube.com/watch?v=PI-G3CcGcx4

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #44

Heliste on eläkeläisvirkamies, joka vain provoilee työtä tekevien ja yrittävien kustannuksella.

Harri Hakkarainen

Väärin, kyllä virosta kuin muistakin maista saa tehdä businesta suomeen ilman että suomeen pitää maksaa veroja. Jos viron yhtiö myy suomeen tuotteitaan, ei siihen ole suomen verottajalla mitään sanomista. Kyllä Virolainen yhtiö saa viedä suomeen niin kuin muihinkin maihin ilman suomen verottajan puuttumista. Ja tämän vientiyrityksen saa omistaa suomalainen, siinä missä virolainenkin.
Silloin olet oikeassa, jos viron firman kauppa suomeen tapahtuu suomesta käsin. Esim jos viron firman johto asuu suomessa. Tälläin suomeen tapahtuvasta tuloksesta suomen verottaja ottaa osuuden. Eli suomeen muodostuu kiinteä toimipiste. Mutta jos myynti tapahtuu virosta, johto perheineen asuu virossa, niin silloin ei ole vero seuraamuksia.
Jos mielii perustaa viroon firman ja tehdä businesta suomeen, on parasta muuttaa itsekkin viroon, tai vähintäänkin palkata johtaja ja olla itse virallisesti vain omistajan roolissa.

Jouni Nordman

Ei tarvitse Virossa yrityksen omisaa kuin hehtaarin maata, jostain toisesta EU-maasta, joka laitetaan vaikka camping paikasi, josta vuokratuloja tulee. Silloin täyttyy ehdot, että ei ole pelkästää toimintaa Suomessa, sillä prosentualisia osuuksia toimintojen kanssa ei ole. Verotus menee tällöin kokonaan Viron mukaan ja Suomen verottaja ei pääse millään tavalla siihen mukaan.

Jukka Palo

Minusta Helistettä kannattaa lukea. Hän nimittäin sisältää kaiken sen viisauden yrittämisestä, minkä Yleisradio ja Sanoma tässä maassa tarjoaa sivistyneelle ihmiselle.

Pekka Iiskonmaki

Ei tarvitse tehdä mitään rikosta. Ihan lakia tulkitsemalla jää rahaa itsellekin. Yrityksen ainoa tehtävä on tuottaa varallisuutta omistajilleen.
Saatko jonkun provikan veroista, kun olet noin hysteerinen?

Pekka Heliste

Viroon mennään sen takia,että halutaan laajentaa toimintaa Viron markkinoille.

Tytäryhtiön perustaminen Viroon ei tarkoita veronkiertoa Suomessa vaan toiminnan laajentumista Viroon

Jukka Palo

Viroon meno tarkoittaa sitä, että voi noin 130 000 harmaalla virolaisella harjoittaa kannattavaa liiketoimintaa Suomessa Schengenin sopimuksen hengessä.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #26

Onko Virossa niin paljon asukkaita edes? Pane korkki kiinni.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #26

Jos tekee liiketoimintaa Virosta käsin Suomeen syntyy kiinteä toimipaikka Suomeen ja toiminnasta on maksettava verot Suomeen

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #31

Kun vuokraa reppureita Virosta Suomeen ja lähettää vuokrarahat Viroon, ei Suomeen synny verovelvollisuutta.

Suosittelen tutustumaan mm. Olkiluoto-3:n järjestelyihin.

Jorma Kassinen Vastaus kommenttiin #31

Pekka laki ja käytäntö ovat kaksi eri asiaa.

Virolaisen saa kuka vaan töihin Suomeen 4 euron tuntipalkalla.
Suomalaista ei saa.
Se on ihan niin yksinkertaista.
Osaaminen on ainoa ongelma mutta helpompi opettaa itse kuin ottaa suomalainen työnvieroksuja hommiin edes ilmaiseksi.

Niin ja sinne Viroon ei tosiaankaan mennä sen takia että halutaan Viron markkinoille.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #55

Vai saa. Otan heti tuhat ja ei tarvitse edes Suomeen menna.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

"Yrityksen ainoa tehtävä on tuottaa varallisuutta omistajilleen" - tarkenna hieman . . .

Pekka Iiskonmaki

Yritys ei yleensä ole kovin kilpailuvoimainen, vaan se joutuu sopeutumaan markkinatilanteeseen. Siltä puuttuu hyökkäävän tai puolustavan strategian noudattamisessa tarvittavia keinoja.

Joten niiden puutteen vuoksi on vain yksi tavoite. Tuottaa voittoa omistajilleen kaikissa vallitsevissa olosuhteissa, koska yritys ei voi niihin vaikuttaa.
Viimeisenä keinoja toimintamaan vaihtaminen. Jos ei tykätä, niin ei tupata.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Harri, tämä kaikki on tahallaan aiheutettua ja syyt ovat poliittiset. Ei PK-yrityksiä, pienempi työllisyys, tarkoittaa suomeksi sitä että valtio voi kontrolloida työllisyyttä helpommin. Liian korkea työllisyys kun tarkoittaisi sitä että eurojärjestelmässä olevassa Suomessa inflaatio karkaisi käsistä ja Suomen luottoluokitus olisi vaarassa. Samalla siivotaan tilastoja tempputyöllistämisen avulla. Kyseessä on täysin poliittinen veto, jonka avulla Suomi voi lapioida rahaa AAA-luottoluokituksensa turvin suurien EU-maiden pankeille.

Työttömiä haukkuville ihmisille tiedoksi, että työttömillä ei suurimmaksi osaksi ole osaa eikä arpaa tähän touhuun - he itse asiassa menetetyillä palkkatuloillaan maksavat osaltaan tämän rahanlapioinnin pankeille. Tahtomattaan.

Pekka Heliste

Yrityksistä 98 % on PK yrityksiä ja PK-yrityksiä on nyt eniten Suomen historian aikana

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Tilastonikkarointia ja huijaamista. PK-yrityksiä on paljon, koska niin sanottu pakkoyrittäjyys yleistyy rajusti Suomessa. Työntekijät joutuvat työllistämään itse itsensä, jolloin syntyy ns. näennäisyrityksiä ja freelancereita. Näistä taas yli puolet elää köyhyysrajan alapuolella.

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #19

Yrittäjien tulo on 80% palkannauttijan tuloista. Juuri tuo osoittaa, miten entisiä palkannauttijoita kannustetaan yrittäjiksi, jotta hyvinvointivaltio, jossa valtio eli virkamiehistö voi hyvin, jäisi koskematta.

Jorma Kassinen

Yksinyrittäjä voi kilpailla hinnalla itäeuroopan kanssa.
Yhtään työntekijää ei voi palkata.
Sitä varten pitää perustaa yritys Viroon jos työvoimaa tarvitsee.

Pitääkö sitä Pekolle kaikki selittää?

Palkkaa voisi Suomalaisellekin osaavalle maksaa jos se riittäisi.
Ei irtisanomisuojaa, ei pakkasia ei sairasajan palkkaa ja ei kesälomarahoja.
Noilla ehdoilla voisi 50 vuotiaan osaajan ottaa töihin.
Tuntipalkka voi olla vaikka 50 euroa jos pääsee eroon kun haluaa.

Vaan eipä voi työntekijän kanssa tehdä semmoista diiliä Suomessa.

Työllistäminen on vain pienten ongelma.
Suurilla yrityksillä on omat tytäryhtiöt vuokraamassa työvoimaa Suomesta ja ulkomailta joilla työehdot voidaan kiertää.
Pienen täytyy maksaa henkilöstövuokrausfirman 20% kate välistä jolloin työn hinta on kalliihkoa.

Eli yksinyrittäjä ei voi palkata, eikä kannata palkata.
Ei pysty kilpailemaan suuren suomalaisen eikä ulkomaalaisen kanssa.
Riski suuri myös konkurssista heti ensimmäisen flunssakauden aikana.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #57

Enpä tiedä tyttäreni mies on yrittäjä ja kyllä hän palkkaa aivan suomalaista työvoimaa suomalaisilla ehdoilla .Työ on kausiluonteista eikä ole ollut mitään ongelmia päästä eroon työntekijästä silloin kuin haluaa

Työsopimuksen kun voi tehdä työkohtaisen aivan työsopimuslain mukaan.
Tai määräaikaisen. Ketjustusta ei synny jos työt ovat aidosti kausiluonteisia tai satunnaisia.

Samoin tuttavani,joka 50-vuotiaana jäi tyhjän päälle kun putkifirma lopetettiin ja niinpä hän perusti oman ja toimi10vuotta yksin,mutta nyt 60-vuotiaana päätti helpottaa ja palkkasi pari työntekijää ja tekee itse osa-aikaa. Ja työntekijät ovat suomalaisia.

En ymmärrä miten yrityksen toimiala voi olla potkujen antaminen

Jorma Kassinen Vastaus kommenttiin #59

Yhteen kumminserkunkaiman firmaanko sinä tämän perustat?

Putkimiehistä sitä paitsi oli pulaa.

Mutta usko nyt jos haluat että ongelmaa ei ole.
50 vuotiaita ei palkkaa kukaan ja nuorten ei kannata toimia kotimaansa työmarkkinoilla koska tuet ovat suuremmat kuin palkat ja byrokratia liian jäykkää ja hidasta.

Tuon vastapainoksi pitää sitten hyväksyä ne 7000 miljoonan leikkaukset julkisiin menoihin ja nykyinen työttömyys.
50 kymppiset eivät töihin pääse muutenkaan, nuoret vielä pääsisivät jos annettaisiin mennä.

Nykyisillä työsopimusehdoilla ja sosiaaliturvalla joita maksetaan myös niille Virolaisillle tämä homma ei pystyssä pysy.

Suomen työehtosopimusjärjestelmä perustuu vanhojen työpaikkojen puolustamiseen.
Ne vientiteollisuuden työpaikat joista hyviä etuja ja palkkoja pystyttiin maksamaan ovat jo lähteneet tai lähdössä.
Eivätkä ne palaa.

Pitää elää reaalimaailmassa ei menneessä.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #63

Nuoria työttömiä on vain 30000 ja nuoren työttömyysjakso kestää 5-7 viikkoa,joten nuoret kyllä työllistyvät uudestaan helposti

Ikääntyneiden kohdalla työllistymisessä on ongelmia, +50-vuotiaita työttömiä on 90000 ja jakso pituus on 16-35 viikkoa

Vertailun vuoksi Ruotsissa työttömyysjakso kestää keskimäärin 26 viikkoa ja USA:ssa peräti 47 viikkoa

Jorma Kassinen Vastaus kommenttiin #76

Suomessa on 400 000 työtöntä.
Kursseilla ja pätkätöillä voidaan korjata tilastoja ei mitään muuta.

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Naulan kantaan Harri, ei mitään lisättävää.
Lyhyesti, otetaan Viron yritysverotus ja tasavero palkansaajille käyttöön ja jäädytetään palkat 5 vuotta eteen päin, näin kilpailukyky pranee ja kotimarkkinat elpyy sekä työnteijöiden palkkaaminen myös helpottuu, työllisyys paranee, verorahat yrityksiltä siirtyisivät ihmisten palkkaamiseen ja sitäkautta takaisin veroihin.

Lisäksi kun saataisiin suoraa demokratiaa niin päätöksetkin olisivat kansalaisten edun mukaisia.
Joku viisas on joskus sanonut että kansa saa näköisensä päättäjät ja tämä pitää todellakin paikkansa.

Pekka Heliste

"Lyhyesti, otetaan Viron yritysverotus ja tasavero palkansaajille käyttöön ja jäädytetään palkat 5 vuotta eteen päin, näin kilpailukyky pranee ja kotimarkkinat elpyy sekä työnteijöiden palkkaaminen myös helpottuu, työllisyys paranee, verorahat yrityksiltä siirtyisivät ihmisten palkkaamiseen ja sitäkautta takaisin veroihin."

Tasavero olisi melkoinen kiristys verotukseen.

Virolaisen keskipalkka on 880 euroa kuussa ja he maksavat veroa 17,6 %
Suomalainen maksaa vastaavasta tulosta veroa 9 % TEL maksut mukaanlukien

Jos paölkat jäädytetään niin eipäsiinäkulutuskykykään kasva ja erityisesti kotimarkkinat eivät elvy vaan taantuvat

Pekka Iiskonmaki

Voi Pekka, oletko pekkaa pahempi. Virossa palkat nousee, mutta
Suomessa putoavat. Virossa saa hyvän auton 5000 ekee, mutta ei Suomesta.
Muutaman vuoden kuluttua Virossa on tupla palkat ja vero edelleen max. 20%

Jostain luin, että toimeentulotuesta menee veroa 20%. Siinä on jo viron veromalli koekäytössä.
Toivottavasti se sieltä leviää muuallekin suomalaisten palkkoihin. Ei tarvitse sitten leipäjonossa hytistä, kun ei palkka riitä ruokaan.

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #27

Toimeentulotuen lisäksi työmarkkinatuesta menee valtion tuloveroa 20%.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #29

Jukka Palo 7.12.2012 14:59 Viron veromalli on laajentunut koskemaan siten kaikkein koyhimpiä. Milloin muutkin pääsevät mukaan?
Suomessa ei ole koskaan ollut niin kova verotus kuin nyt. Suomi kaatuu veroihinsa.

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #37

Suomessa on ollut kovempi verotus mm. toisen maailmansodan aikana. Juuri verotus auttaa kestämään, ei velkaantuminen, joka johtaa leikkauksiin.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #40

Onko nyt sota Suomessa? Mobilisoikaa ylilihavat virkamiehet mottimettään.

Jukka Palo Vastaus kommenttiin #41

Valtiosihteeri Raimo Sailas voisi näyttää sodanajan mallia. Mukaan sitten kaikki muut eläkeläisvirkamiehet kaikista puolueista.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #29

Ei men, noin pienistä tuloista menee vain kunnallisvero

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #27

Suomessahan on jo käytännössä tasavero toteutuneessa verotuksessa

Verotettava tulo Vero % TEL-mukana
1---------------4 999 euroa----10,3 %
5 000----------9 999 euroa----12,5 %
10 000--------14 999 euroa---18,0 %
15 000--------19 999 euroa----21,4 %
20 000--------24 999 euroa----22,1 %
25 000--------34 999 euroa----25,4 %
35 000--------54 999 euroa----30,3 %
55 000--------74 999 euroa----34,5 %
75 000--------99 999 euroa----35,6 %
100 000-----149 999 euroa----35,6 %
150 000-----299 999 euroa----35,4 %
300 000--------------------------31,0

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #60

Viron keskipalkalla on verotus Suomessa siten 18%, eikä 9% kuten aikaisemmin kerroit. Virossa vähennysten jälkeen se on alle 18%. Kunnallisveron jätit pois. Miksi?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #61

Tuloissa ovat mukana ovat eläkket ja muut sosiaaliset tulonsiirrot, nekin ovat tuloja mutta niistä maksetaan suurempaa veroa.

Ja pienistä tuloista maksetaan vain kunnallisveroa

Tuo 18/9% koski palkkaverotusta

Verolaskuri oli Veronmaksajien keskusliiton laskuri.

Palkansaajan tuloverolaskurin tuloveroprosenteissa on huomioitu:

valtion tulovero,
keskimääräinen kunnallisvero 19,25 prosenttia,
keskimääräinen kirkollisvero 1,4 prosenttia,
palkansaajan TyEL-maksu 5,15 % (alle 53-vuotias työntekijä),
työttömyysvakuutusmaksu 0,6 prosenttia,
sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksu 1,22 ja päivärahamaksu 0,82 prosenttia,
viran puolesta tehtävät vähennykset.

Hannu A Virtanen

EU-Yrittäjille:

-yhteinen lippu
-yhteinen perustuslaki
-yhteinen presidentti
-yhteinen parlamentti
-yhteinen pääkaupunki
-yhteinen raha
-yhteinen EU budjetti
-yhteinen keskuspankki
-kansallisvaltioiden hävitysvimma mamuttamisella
-yksi uskonto ylitse muden koko EU-alueella: Islam

Nämä ovat liittovaltion tunnusmerkkejä: sulatetaan etniset kansat näiden yhteisten keinotekoisten symbooleiden taakse, mutta mikään keinotekoisesti luotu ei kestä, Kolmas Valtakunta luhistui ja niin luhistuu tämä Neljäs Valtakuntakin

Liikkuvaa junaa ei voi pysäyttää, jotta täytyy vain seurata tätä näytelmää sivusta, kunnes korttitalo romahtaa

Bilderberg ohjeistus Suomen valtion alas ajamiseksi

1) Tapetaan oma elintarviketuotanto samalla kun Suomen edellytykset ostaa elintarvikkeita heikkenevät.

2) Nostetaan PK-yritysten verorasitus, jotta yksityinen sektori saadaan ajettua alas.

3) Annetaan suurimman yrityksemme tuhoutua antamalla päätäntävalta ja patentit vieraan vallan käsiin. Kaikkien aikojen nopein yksittäisen yrityksen alasajo maailmassa.

4) Maahan tuotetaan 50 000 ihmistä norkoilemaan, jotta sosiaalipuolella ja Punaisen Ristin kotoutustyöntekijöillä olisi töitä. Työtätekemättömät maahanmuuttajat pahentavat jo ennenstään huonoa työllisyystilannetta, ja myöskin ympäristö kuormittuu koska Suomessa eläminen rasittaa luontoa enemmän kuin etelässä.

5) Lainsäädännöllä nostetaan haja-asutusalueiden asumiskustannuksia ja siirretään väestö keskuksiin. Vähätkin maaseudun hyödyntämseen perustuvat elinkeinot ajetaan alas.

6) Luodaan aktiivisesti ristiriitoja yhteiskuntaan, jotta ihmiset eivät pystyisi keskittymään perhe- ja työelämään. Arvojen alasajo, rasismikeskustelu, koululaitoksen eri kulttuureista aiheutuvat ongelmat. Sosiaalinen media auttaa myös hajottamaan ihmis- ja työsuhteita.

7) Pyritään laskemaan työnteon arvostusta ja sen itseisarvoa ihmisen elämässä. Seurauksena on 25 prosentin työttömyys nuorten keskuudessa ja väistämätön syrjäytyminen.

8) Valtavaa byrokratiakoneistoa kasvatetaan lisää ottamalla jatkuvasti lisää velkaa ja se eteenpäin virkamieskuntaa kasvattamalla.

9) Jatkuva velantarve tekee Suomen päätöksenteon täysin riippuvaiseksi Suomen ulkopuolisista tahoista. Suomi on jo menettänyt itsenäisyytensä, EU.n liittovaltio on vain muodollinen sinetti asialle.

10) Suomen luonnonvarat, esimerkiksi mineraalit, luovutetaan käytännössä ilman vastiketta pois Suomesta.

11) Ohittamalla kaikki päätöksentekoprosessit saadaan aikaiseksi tuotantolaitos, joka tuottaa tappiota ja jolla on potenttiaalia tuhota kaksi Suomen tärkeimmistä vesistöalueista.

12) Rikkaan naapurin kanssa kieltäydytään tunnepohjalta tekemästä yhteistyötä, ei opetella kieltä ja ylläpidetään jatkuva negatiivista tiedotusta tästä maasta. Liittoudutaan tämän maan kansainvälisen kilpakumppanin kanssa ajamaan naapurimme kilpakumppanin kansainvälsiä etuja. Omat edut uhrataan jotta muut menestyisivät.

13) Valtion korkein johto keskittyy pelin politiikkaan ja ottaa toimintaohjeet EU:sta.

Henri Kangas

"Eräiden ministerien koulutus ja elämänkokemus tuottavat pöyristyttäviä ja kauaskantoisia sekä kansantaloutemme kannalta epäedullisia ratkaisuja, joita me kansakuntana tulemme maksamaan raskaasti seuraavat vuosikymmenet."

Tästä ei voi olla kuin samaa mieltä. Tosin poistaisin sanan "eräiden". En ole yksityiskohtaisesti tarkistanut, mutta minulla on sellainen käsitys ettei yksikään nyk. hallituksen ministereistä ole koskaan ollut tosissaan työelämässä mukana. Urpilaisella saattoi olla joku puolen vuoden opettajasijaisuus. Arhinmäki kehuskelee kesätöillään puutarhurina(!). MGR oli hetken aikaa video jockey tms. Ja oli niitä muitakin, mutta yleensä siis joku puolen vuoden kesätyö/sijaisuus jossain ja sitten politiikkaan.

Ainakaan minulle ei ole tietoa että yksikään näistä ihmisistä olisi oikeasti ollut koskaan mitään muuta kuin poliittinen broileri (ay-toimintaa ei myöskään lasketa).

Toivon todella, että joku tietää osoittaa erehtyneeni!

Pekka Iiskonmaki

Yrin keskijohto on yleensä vain ja ainostaan omasta sektoristaan huolehtivia byrokraatteja.
Valtiojohdossa on taas idealisteja, jotka eivät osaa edes matematiikkaa.
Yrejä moititaan kvarttaalitaloudesta, mutta valtio jaksottuu vaalikausiin. Molemmissa tapauksissa PTS unohtuu. Yrissä se kaiketi sentään on edes olemassa, mutta ei valtiolla. Toki esim. sosialismi voi olla jollain ryhmittymällä kirkkaana PTS-tavoitteena, mutta ei sen seuraukset.

Jukka Palo

Kansallissosialistisella Saksalla oli pitkän aikavälin tavoitteita, joiden toimeenpanemiseksi perustettiin mm. nelivuotissuunnitelma 1936-1940. Sen johtajana oli Hermann Göring.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Saksan_nelivuotissuun...

Neuvostoliitolle oli GOELRO:n innostamana viisivuotissuunnitelmia.
http://fi.wikipedia.org/wiki/GOELRO
http://fi.wikipedia.org/wiki/GOSPLAN
http://fi.wikipedia.org/wiki/Viisivuotissuunnitelma

Suomessakin oli jonkinlaista suunnittelua ennen, mutta ei enää.

Jeppe Luo

Täyttä asiaa.
Työministerinä Ihalainen kruunaa kaiken kyvyttömyyden, mihin tämä hallitus on meidät kovaa vauhtia ajamassa seuraten edeltäjiään.

Suomeen on saatava virkamieshallitus, joka leikkaa rajusti Ay liikkeen masinoimia tarpeettomia etuja.
POIS,
Pekkaset, lomaltapaluurahat, kaikki lomat julkisella puolella samalle tasolle yksityissektorin kanssa, irtisanomussuoja 1kk, julkisella puolella palkat -30% yli 2000€ palkasta, -40% yli 4000€ palkasta. Vaihtoehtoisesti -30% koko julkisesta sektorista irtisanottava.
Julkisella puolella myös työaika vastuulliseksi eli ei lorvita, kuten nyt.
Yleissitovuus poistettava ja TESsit roskiin, minimipalkaksi 7€.

kikkelis kokkelis

Riittää että leikataan julkista sektoria vähintään 50% niin heti tulee positiivinen noste talouteen.

Anne Pylkkönen

Yhteiskunnallisen balanssin säilyttämiseksi pienyrittäjien 'pientyöllistämisehtoihin' olisi osapuilleen myönnyttävä - siinä vaiheessa kun kansalaispalkka tai negatiivinen tuloverotus otettaisiin käyttöön.

Matti Piilinen

pitää välillä kipata kepollinen suomalaista perinnejuomaa, sahtia!! Kippis Pekka.

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Hyvä blogikirjoitus, pelkkää faktaa.

Nyt niitä silmiä auki jo siellä fantastisessa hallituksessakin. Mutta ei, äitiylomilta kaikki töihin ja eläkeikää hiissataan ylöspäin, kun pitäisi puhua siitä miten kilpailukykymme turvataan.

Isokalliolta myös hyvä bloggaus aiheesta: http://blogit.iltalehti.fi/kalle-isokallio/2012/12...

Aki Saarikoski

Yrittäjätkö tätä maata muka nyt ovat pelastamassa ja pah.
Yrittäjiä ahneempia ja itsekkäämpiä ihmisiä saa hakea.
Ne ne ovat juuri niitä riistäjäporvareita jotka pilaavat tämän maan, tai ovat jo pilanneet. Yritysten määrää tulisi karsia ja tehdä yrittäjien elämä mahdollisimman tukalaksi.
Valta kansalle, pois pahojen porvarien käsistä!

Pekka Iiskonmaki

Aki Saarikoski 8.12.2012 07:04 Hyva Aki. Kannatan, mutta onko sinusta siihen miesta kun katsotaan silmasta silmaan, kumpi lahtee.

Käyttäjän jarisuominen kuva
Jari Suominen

Ajatukset niin kirjoittajalla kuin kommenteissakin näyttävät kiertävän samaa vanhaa kehää. Perusajatuksena on korporatiivinen kakku josta muka sitten leikataan siivuja. Tuo kakku on kuitenkin kuvitteellinen-sitä ei ole olemassa ennen kuin se tehdään.
Suomessa sopimusyhteiskunta toimi hyvin tai ainakin melko hyvin vielä 1990-luvun alkuun asti. Ongelmia alkoi syntyä siinä vaiheessa kun kertarysäyksellä maahan luotiin osattomien joukko, työttömyydestä tehtiin pysyvä ilmiö. Miksi? Siksi että työttömyys on edullista ahneille keinottelijoille, sen sijaan me tavalliset ihmiset siitä kärsimme rankasti.
Sopimusyhteiskunta on välttämätön hyvinvoinnin tae. Vikana on tuo korporatiivisuus. Jokainen toimija ajaa vain omia asioitaan ja yhteiskunnan kokonaishyöty jää sivuseikaksi. Näistä korporaatioista tunnemme hyvin ainakin ay-eliitin, virkamiehistön ja yrittäjät, joista maatalousyrittäjät ovat oma alakorporaationsa. Koko käyttämämme kieli on vanhentunutta eikä vastaa nyky-yhteiskunnan todellisuutta. Tarkastellaampa sanaa yrittäjä-mitä kaikkea se sisältää? Siihen kuuluvat EK:n suosimat suuryritykset, jotka lähes poikkeuksetta ovat ylikansallisia ja hallitsevat markkinoita valtavilla voimavaroillaan. PK-yrittäjät ovat perinteisiä, usein yhteiskuntavastuullisia toimijoita, jotka ovat ylikansallisten jättien puristuksessa. Silti nämä mieltävät olevansa samassa veneessä isojen kanssa...Sitten on ammatinharjoittajia, jotka ovat lähinnä itsensä työllistäjiä, esim parturit tai muut käsityöläiset. Pakkoyrittäjiä ovat ne, jotka kokevat vettä yhteiskunta pakottaa heidät yrittäjiksi vastoin omaa näkemystään. He ovat usein ihmisiä, joilta puuttuuvat yrittämisen edellytykset ainakin suurimmalta osin.
Kirjoittaja on oikeassa siinä, että PK-yritykset ovat ratkaisun avain Suomessa. Niiden työllistämispotentiaali on erittäin merkittävä. Hyökkäämällä sopimusyhteiskuntaa vastaan ei näiden yritysten tilannetta helpoteta mitenkään. Suuret hyötyvät edelleen ja määräävät markkinoita yhä kovemmalla kädellä, ihan markkinatalouden lakien mukaan. Vapaa markkinatalous on sama järjestelmä kuin sademetsän apinoilla, Markkinataloutta säännellään sopimusjärjestelyin, joilla on mahdollista luoda ihmisten yhteiskunta, jossa olisi hyvä tehdä työtä ja yrittää.

Täällä kirjoitettiin hallinnon paisumisesta. Se on tosiasia , jonka perusteita olen itse kokenut keskusteluissa virkamiesten kanssa. "Jos kaikilla olisi töitä ei meitä tarvittaisi". Tämä asenne on liian raskas yhteiskunnalle ja rakennemuutoksen olisikin vihdoin jo ulotuttava hallintoon. Valitettavasti ei ole sellaista poliittista voimaa joka uskaltaisi pistää virkakoneiston kuriin, yksittäinen liikenneministeri on vain piristävä poikkeus.Liikenneministeriön virkamiesmokat osoittavat mielestäni selkeästi sen, mistä on kysymys: Kukaan ei kanna vastuuta asioista kunhan ne saadaan näyttämään hyviltä. Tällaista näennäistoimintaa on Unto Parvilahti kuvannut hyvinm kirjassaan "Berijan tarhat".

Monimutkaisiin ongelmiin ei koskaan ole yksinkertaisia ratkaisuja. Emme voi toimia Aleksanteri Suuren metodilla ja sivaltaa Gordionin solmua miekalla poikki. Kaikki liittyy kaikkeen ja siksi on ajateltava laajasti, ei ainoastaan sitä omaa pientä etua. Pienyrittäjät ja työntekijät ovat samassa veneessä, eivät toistensa vihollisia.

Kansalaispalkka/perustulo vapauttaisi valtavia voimia talouselämää hyödyttämään. Se myös estäisi isojen yritysten ylivaltaa, joka on koko kurjuutemme syy.

Jorma Kassinen

Noinhan se on.
Ei suuren suomalaisen pörssiyrityksen etu ole enää nykyään yhteneväinen Suomen valtion edun kanssa.
Se on suuri harha.
Suomi on pääomaköyhä maa ja omistus sekä voitot menevät aina ulkomaille.
Vain työpaikoilla on väliä ja kun niitä ei enää Suomeen tarvitse luoda ei suuryrityksestä ole mitään hyötyä.

Jos omistaisimme enemmän osakkeita ja ajaisimme vain suomalaisomistuksessa olevien yritysten etua asia korjaantuisi.
Kumpaakaan ei takuulla tehdä.

Jorma Kassinen

Noinhan se on.
Ei suuren suomalaisen pörssiyrityksen etu ole enää nykyään yhteneväinen Suomen valtion edun kanssa.
Se on suuri harha.
Suomi on pääomaköyhä maa ja omistus sekä voitot menevät aina ulkomaille.
Vain työpaikoilla on väliä ja kun niitä ei enää Suomeen tarvitse luoda ei suuryrityksestä ole mitään hyötyä.

Jos omistaisimme enemmän osakkeita ja ajaisimme vain suomalaisomistuksessa olevien yritysten etua asia korjaantuisi.
Kumpaakaan ei takuulla tehdä.

Osakkeenomistajien etua globalisaatio ja EU ajaa.
Harmi vaan että suomalaiset ovat länsimaiden pääomaköyhin ja aina köyhäksi verotettu kansa.
Suomalainen ei tästä syystä ole globalisaation voittaja.
Suomalainen suuryritys voi olla ja toistaiseksi BKT kunnes työpaikat on kaikki ulkoistettu muualle.

Ei voi voittaa.
:D
Mutta tämän kanssa on elettävä, koska asiaan emme enää voi edes lainsäädännöllä puuttua.
Voimme vain sopeutua.

Vasemmiston ratkaisu on että ei saa omistaa, mikä vain syventää ongelmia.
Oikeisto ajaa suuryritysten etua mikä hyödyttää ulkomaisia omistajia.

Olen monesti miettinyt että Keskusta on ainoa puolue josta on hyötyä.
Vaikkakin tehottomasti se kuitenkin pitää rahaa kotimaassa.
Oli myös ainoa puolue joka oli oikeassa euron suhteen.
Vanhanen ajoi myös osake- ja pääomasijoituksia joita toivoi suomalaisilta.
Kokoomus on nykyisten omistajien taskussa.

Jukka Palo

"Ei suuren suomalaisen pörssiyrityksen etu ole enää nykyään yhteneväinen Suomen valtion edun kanssa."

Kolmas kanta, valtion kanta, meidän kansalaisten kantamme, hämärtyy. Erityisen selvästi luokkaristiriita kansainvälisen, ylikansallisen suurpääoman, ja suomalaisten kesken näkyy Vihreässä liitossa.

Heidi Hautalalle ja Ville Niinistölle on tärkeää saada imagonsa kuntoon - ja Talvivaara joko Norilski Nikelin käsiin tai konkurssiin ympäristöongelmaksi.

ulf fallenius

Jyrkiäinen unohti eittäin tärkeän asian.Yrittäjien suuriin ongelma on se että on vaan kerta kaikkiaan likaa yrityksiä jotka ovat kotimarkkinoilla ja se luo maksukyvöttömyyttä ja pieniä palkkoja yrittäjille kun ne yrittäjä velvoitteet ei häviä mihinkään.Ainut neuvo jota minä voin antaa aloitelevalle yrittäjälle on se että perusta vientiyritys ja hyvä sellainen tai jos ajot olla kotimarkkinoilla niin pitäisi kyllä olla joku parempi yritysidea kun nämä tavalliset perusyritykset mitä on markkinoihin nähden aivan liikaa.Suomi on taantumassa ja Suomalaiset ovat muutenkin erittäin heikkosti palvelualoja käyttäviä niin siinä suunassa ei yrittäjä tulevaisuutta.Yllätyshän on se että meillä on liikaa yrittäjiä ei liian vähän vaikka näinkin joskus ennustettiin että tulee yrittäjäpula mutta se ei todellakaan pidä paikkansa . Samaa mieltä on myös protestilista joka on ollut erittäin pitkä vuodesta 2009 alkaen.

Jorma Kassinen

Vientiyrityksen perustaminen vaatii alkupääomaa ja riskirahaa.
Sitä ei tahdo Suomesta löytyä.
Ja riski vaatii sen että voi epäonnistua, siinäkin vasemmistolainen Suomi on takapajula.

Meillä on pitkä varjo kovista veroista ja suunnitelmataloudesta.
Sen korjaaminen vie sukupolvia ei vuosia.
Pelottavaa on että potti taitaa olla Euroopassa jo jaettu.

Jorma Kassinen

"Suomi on taantumassa ja Suomalaiset ovat muutenkin erittäin heikkosti palvelualoja käyttäviä niin siinä suunassa ei yrittäjä tulevaisuutta"

Kyllä suomalaiset palveluita ja tavaroita kuluttavat mutta palveluala on täysin tuomittu veroilla.
ALV nostot ovat suoraan pois palvelualojen yrittäjiltä.
EIkä näillä hinnoilla ole ulkomaille mitään asiaa palvelualalla.

Ihmiset tekevät mitä voivat ja epäonnistuvat.

Suomalainen veroaste toimii vain jos ulkomailta tulee 10 miljardia vaihtotaseen ylijäämää.
Nyt se otetaan valtionvelkana.

Mutta eipä se ole niin sanottu että tuo ylijäämä enää koskaan palaa.
Jos tuo 10 miljardia otetaan kansalta veroina niin tämä maa muistuttaa enemmän Unkaria kuin Ruotsia 10 vuoden päästä.

Valtion ja virkamiesten pitää sopeutua uuteen köyhempään Suomeen.
Nykyistä sikailua ei voi verovaroilla jatkaa, eikä velaksikaan enää kauaa.

Jukka Palo

"Ainut neuvo jota minä voin antaa aloitelevalle yrittäjälle on se että perusta vientiyritys ja hyvä sellainen tai jos ajot olla kotimarkkinoilla niin pitäisi kyllä olla joku parempi yritysidea kun nämä tavalliset perusyritykset mitä on markkinoihin nähden aivan liikaa.Suomi on taantumassa ja Suomalaiset ovat muutenkin erittäin heikkosti palvelualoja käyttäviä niin siinä suunassa ei yrittäjä tulevaisuutta."

Se, että joku perustaa vientiyrityksen, edellyttää yleensä opiskelua, myös matematiikan, kemian ja fysiikan opiskelua ainakin peruskoulun seitsemänneltä luokalta alkaen, ellei perusta sahaa niin kuin Teuvo Hakkarainen.

Toisin sanoen valmiuksien hankkiminen vientiyrityksen perustamiseen alkaa jo peruskoulun seitsemänneltä. Vietikauppa pienellä yrityksellä on kilpaurheilua, joka edellyttää 40-vuotiaana ja 50-vuotiaanakin kuntoa.

Kun matematiikan ylioppilaskirjoittaminen pitkän matematiikan osalta vähenee ja tavallaan abiturienttikanta heikkenee koko ajan, Suomessa kasvaa yhä enemmän maailmanmarkkinakelvottomia aikuisia, jotka eivät osaa kuin selittää ja ottaa valtionvelkaa ja kokoomuslaisina leikata. Tähän hommaan riittää yksinkertaisempikin valtiotieteiden maisteri niin SDP:ssä, Kokoomuksessa kuin Keskustassakin.

ulf fallenius

No sitten on peli menetetty jos pottia ei löydy missään ,mutta sen tiedän että kotimarkkinoilla pyöriminen on vaan kituttamista mutta yrittäjät ovat yleensä aina ylioptimistisia ja taas on syntynyt uusiakin yrityksiä tällä aikaakun kirjoitin jota silti odottaa konkurssi.

Jorma Kassinen

Ei ole umpikujasta ulospääsyä länsimaiden köyhimmällä kansalla.
Kokoomus estää kansainvälisen rahan verottamiseen, SDP omistamisen ja Keskusta tukien leikkaukset.
:D

Menestyvät yritykset ostetaan ulkomaille.

Mutta paisutellaan nyt tätä pahoinvointivaltiopullaa vielä.
Siltä on pohja palanut jo 20 vuotta sitten.
Mutta kyllä velkaantumalla voi pitkäänkin selvitä.
Kaatuneet maat ovat siitä hyvä esimerkki.
Eurotakuut voivat kyllä nopeuttaa Suomen romahdusta.

Perintöverotus on hyvä esimerkki suomalaisen verotuksen hulluudesta.
Ruotsalaiset osaa.

"Kansakuntaa ei voi rikastuttamaan köyhdyttämällä sen kansalaisia."

Jani Miettinen

Meillä on myös Euroopan lyhyin työssäolo-aika. Käsittämättömien pekkasvapaiden poistaminen toisi yrityksiin kaivattua tuottavuutta ja tehokuutta.

Viitsikö herra kertoa miten hän poistaisi pekkaset ja ennen kaikkea miten sen "sivuvaikutukset" tehtäisiin tasapuoliseksi, varsinkin yksityisen ja kuntasektorin osalta. Sillä ainoastaan pekkaspäivät nostavat yksityisen sektorin työntekijöiden vapaat/lomat määrään kun valtion ja kuntien työntekijöiden.

Entäpä miten pekkaskorvaukset laitettaisiin palkkaan, vai pitäisikö työntekijäiden vuosipalkasta laskea 13 päivän palkan edestä?

Entäpä jos työntekijä tekee tuntitöitä sen viikkotyötunteina sen 40h, niin miten niiden pekkasvapaiden poisto vaikuttaa palkkaan, kun työtunteja tulee vuodessa se lisää reilut 100 h?
Eli 100x tuntipalkka lisää vuosipalkkaan?

Sitten vastaavasti kiinteää kuukausipalkkaa nauttivalta tippuisi se vuosipalkka sen 100 tunnin edestä. Oikeuden mukaista?

Nousiko yleinen viikkotyöaika sinne 40 tuntiin viikossa ja nostaisiko tämä tuntien lisäy kunta -ja valtion tuntipalkkalaisten palkkaa, kun työtunnit nousevat?

Eli tuleeko kaikille se 40 tuntia viikkotyöajaksi ja sama vanha palkka, vai mitä?

Mitä taas sitten niille pekkaskorvauksille (13 päivän tuntipalkoille vastaavalle summalle) tehtäisiin?

Jyrki Koski

Ehkäpä olisi syytä unohtaa tuo kaiken kattava tasapuolisuus, kun se on kuitenkin todellisuudessa pelkkä tavoite. Aivan ensiksi kuitenkin haluaisin kiittää Suomen hallitusta... Pallo on nimittäin siellä. Omasta mielestään se on toiminut aivan fantastisesti lähes kaikissa päättämissään asioissa.
Suomen tulevaisuuden kannalta merkittäviä päätöksiä ovat kuitenkin olleet
vain valtavat velkavastuiden lisäykset euro-asioissa. Olisi aika vihdoin
korjata pienyritysten toimintaedellytykset Suomessa, jos halutaan edes
toivoa ylläpidettävän Suomen julkista sektoria ilman EKP:n setelirahoitusta. Nyt ei ole näköpiirissä mitään, mikä loisi uskoa tulevaisuuteen pienyrityksen kannalta Suomessa.

Jani Miettinen

Eli sinä siis hyväksyisit pekkaskorvauksien tuoman ongelman eli kuntasektorin tuntipalkkaisten palkankorotukset ja teollisuuden tuntipalkollisten vuosipalkkojen leikkaukset?
No tällä se Suomi nouseekin lamasta, leikkaamalla vientitteollisuuden palkkoja, mutta samaan aikaan nostaa julkisensektorin palkkoja.

Koittakaa ensin yhtenäistää kaikille yhtä pitkät vuosilomat, leikatkaa julkisensektorin lomat yksityisen sektorin pituisiksi.

Jorma Kassinen Vastaus kommenttiin #85

Suomi on ollut sekaisin viime vuodet.
Julkisen sektorin palkat ovat lamassa nousseet nopeammin kuin vientiteollisuuden.
(Katainen ja Sari Sairaanhoitajat, lääkärit, kuntien 5 vuoden turhat työpaikat, lista on loputon)

Eikä hajuakaan millä tuo olisi tarkoitus rahoittaa, ei hajuakaan.

Julkiselle sektorille 5 vuotta nollalinja vähintään.
Vientiteollisuuteen 3 vuotta.

Velkaa on pakko ottaa muutama vuosi ja se on käytettävä kilpailukyvyn ja investointien starttaamiseen.

Veroilla tätä hommaa ei voi hoitaa.

Jani Miettinen Vastaus kommenttiin #86

Samalla kun otettaisiin palkankorotuksiin nolla linjat, niin valtion ja kuntien pitäisi Saksan mallin mukaisesti tukea vuokralla asumista edullisesti, mikä juuri mahdollistaa Saksassa palkkamaltin.

Varsinkin PK-seudulla pitäisi heti aloittaa jokaisen kunnan, että valtion toimesta raju vuokra-asuntojen tuotanto.

Pekka Heliste

Pekkaspäivät ovat työajan lyhennystä ja niillä duunarin työaika tastaan samaksi kuin kaulusköyhälistöllä.

Voihan sen työajan säästää 37,5 tunniksi duunarillekin

Pekka Heliste

Pekkaspäivät ovat työajan lyhennystä ja niillä duunarin työaika tastaan samaksi kuin kaulusköyhälistöllä.

Voihan sen työajan säästää 37,5 tunniksi duunarillekin

Matias Gerlich

Viime vuosina ovat eräät ennakkoluulottomat tutkijat selvittäneet syy-seurausilmiötä joka liittyy madaltuneeseen syntyvyyteen sekä sen viivevaikutuksena taloudellisen kasvun hidastumista. Tämä ilmiö havaittiin ensimmäisenä Japanissa 1990-luvun alussa ja sitten Euroopassa vähän myöhemmin. Nyt ilmiö on alkanut tuntua myös USA:ssa jossa syntyvyys on tosin jonkin verran Eurooppaa ja selvästi Japania korkeampi.

Tutkijat havaitsivat selvän korrelaation madaltuneen syntyvyyden ja hidastuneiden investointien sekä taloudellisen kasvun kanssa. Kun syntyvyys on kääntynyt laskuun tapahtuu n. 42 vuoden kuluttua taloudessa pysyvä käänne jossa investoinnit vähenevät, kulutus vähenee ja talouskasvu hiipuu. Esim. Suomessa syntyvyys putosi ensimmäisen kerran 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa alle bruttouusiutumisluvun (2.1). Tuosta ajanjaksosta (1970) on kulunut jo 42 vuotta. Syntyvyyden korkea taso päättyi tosin jo 1950-luvulla ja Suomi oli lamassa n. 42 vuotta myöhemmin.

Japanin syntyvyyden voimakas lasku ajoittui 1950-luvun alkuun. 1990-luvulta lähtien maan talous ei ole juuri kasvanut kun vielä 1980-luvun alussa Japanin talouskasvu oli 5-8% vuosittain. USA:n syntyvyys kääntyi laskuun 1960-luvun puolivälissä ja vuonna 2008 maa ajautuikin sitten vakavaan taloudelliseen lamaan.

Syntyvyystilastoja seuraamalla näyttää selvältä ettei sen paremmin Suomi kuin koko Eurooppakaan tule enää koskaan pääsemään todella vauhdikkaaseen kasvuun. KANSAKUNNAN TALOUDELLISEN KASVUN ERÄS TÄRKEÄ TEKIJÄ ON NIMITTÄIN NAISEN LANTEET! On täysin selvä että Kiinan talouskasvu tulee hyytymään todennäköisesti jo 2020-luvulla mikäli tämä syntyvyyden ja taloudellisen kasvun korrelaatioteoria toimii.

Jorma Kassinen

Onhan tuokin totta.
Työperäistä maahanmuuttoa voidaan avata vaikka kuinka paljjon.

Mutta kun ei tämä Pohjolan loistava persläpi houkuttele muuta kuin sosiaaliturvallaan.

Remontti on edessä valtiontaloudessa joka tapauksessa.
Kasvua ei tule kuten sanoit Suomeen ainakaan 20 vuoteen.

Olisi heinoa jos valtiovarainministeriä tekisi joskus laskelmat sen mukaan että kasvu on 1% vuodessa seuraavat 10 vuotta.
Joutuisivat poliitikot kerrankin oikeiden lukujen kanssa tekemisiin.

Toimituksen poiminnat